Tuesday 9 September 2014

Resipi: Laksa Tumis



tumis?
ha mesti tu yang terfikir di benak ko kannnn..

yes laksa ni aku tumis
takde la fancy sangat
tapi aku suka

sebab...
dibandingkan dengan laksa rebus selalu tu cili nye kadng-kadang bisa sangat

ye la aku kan tak gigih nak duduk lelama kat dapur
nak menunggu laksa tu mereneh dan cili tu masak
malas la nak berdiri menghadap periuk bagai

nak pegang handphone lagi nak scroll instagram. aik?
hahaha

jadi meh aku bagi resipi aku dapat dari kakak ipar aku
aku dah buat banyak kali
walau yang makan cuma aku dengan maid

anak dengan husband tak suka laksa



Bahan-bahan

ikan sardin basah
*ni ko nak pakai sardin dalam tin pon boleh kalau dah kritikal tahap malas ko, tapi cara nya lain sikit. tak direbus. dan ko kena pakai 2 tin yang besar

asam keping - banyak
cili mesin
* ikut experience aku cili boh tamadun and puteri rasa dia ok. takde rasa pahit maung
bawang besar - di mesin halus
belacan - blend sekali dengan cili

bunga kantan
daun kesum

gula
garam


Cara buat ( kalau guna sardin basah)

1. rebus ikan dalam periuk dengan asam keping, jangan letak garam.
2. lepas masak, tos ikan -air rebusan JANGAN BUANG - tapis dan letak tepi
3. asingkan isi ikan dengan tulang
4. blend isi ikan separuh hancur dengan air rebusan - asingkan
5. blend tulang ikan dengan air rebusan - ulang 2- 3 kali sampai hancur habis dan halus
then tos dan tapis letak tepi. asingkan
6. dalam kuali besar- tuang minyak
7. bila minyak cukup panas tuang bawang blend
8. bila bawang dah garing masuk cili mesin( yang dah mesin dengan belacan tadi)
9. bila cili dah pecah minyak masuk isi ikan
10. kalau terlalu kering letak air rebusan tadi sikit-sikit
11. bila dah ngam garing, masuk air rebusan dgn tulang blend tadi
12. bila menggelegak baru masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
13. perasakan garam gula
14. TAPI harus diingatkan gula cuma sedikit ye. buat ganti ajinomoto. tak pasal jadi kuah pengat pedas lak laksa ko

15. dah cukup cantik menggelegak, cukup rasa matikan api. esok baru makan biar dia overnight dulu
bak kata mak kita- ' dah cukup rasi'
16.lepas tu esok ko garnish la dengan hirisan bawang, timun, cili dan telur rebus...

seriously sedappppppppppppppppppp...

Cara buat ( kalau guna sardin dalam tin)

1. tin pertama - keluarkan ikan asing kan sos dan separuh hancurkan
2. tin kedua - keluarkan ikan , tak perlu asingkan sos dan hancurkan sekali terus
3. dalam kuali besar- tuang minyak
4. bila minyak cukup panas tuang bawang blend
5. bila bawang dah garing masuk cili mesin( yang dah mesin dengan belacan tadi)
6. bila cili dah pecah minyak masuk isi ikan yang hancur habis tu
7. kalau terlalu kering letak air sikit-sikit
8. bila dah ngam garing, masuk air sampai cukup kepekatan kuah yang kita nak
9. bila menggelegak baru masukkan isi ikan yang separuh hancur, asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
10. perasakan garam gula
11. laksa ni sedap ko makan dengan garnishing - pudina dan nenas potong - sebijik rasa macam assam laksa kat papa rich dan old town tuh..


ok, selamat mencuba ye...

k,bye!








4 comments:

  1. untuk Cara buat ( kalau guna sardin dalam tin).
    tin besar mana ya sis? berapa org leh mana?
    n jenama sardin dlm tin apa yg sedap?

    ReplyDelete