aku dapat resipi ni dari kakak ipar aku.
sedap gila...
ikut tekak aku la..
sebab tekak melayu wei..
tak lalu nak makan spaghetti kat restaurant..
masam..tawar
takde pedas. tak cukup rasa
putus selera aku..
ok ni cara mama siti masak
bahan-bahan:
1. spaghetti - rebus dalam periuk besar. letak minyak sesudu dan garam sikit
tips : nak tau dah empuk belum, ko patahkan spaghetti tu. kekadang rasa lembut da tapi bila patahkan, ada bintik kat tengah empulur spaghetti yang dipatahkan tu. kalau ada makananya masih belum empuk.
2. cili mesin/cili boh - kalo nak guna cili boh, ko guna jenama puteri. cili dia rasa macam cili kita mesin sendiri, cepat tumis, tak pijar bisa dan takde rasa ubat or pengawet
3. bawang merah dan putih - tumbuk halus
4. bawang besar- potong dadu
5. daging cincang - ko boleh guna daging lembu, ayam , kambing or even kepah (rebus dan buang cengkerang siap-siap). nak tambah meatball pon boleh
6. prego ( tomato) atau tomato puree
7. italian spice/ oregano - kalo ko guna tomato puree
8. lada hitam
9. lada putih.
10. garam dan gula secukupnya.
11. capsicum - potong dadu
12. tomato- cincang halus
13. cendawan butang - hiris nipis
Cara masak-masak:
1. ko tumis bawang besar sampai garing
2, masukkan bawang merah dan putih
3. bila dah garing sebati masukkan cili mesin
4.bila dah masuk cili, terus masukkan gula sesudu
tips: gula ni membantu cili mesin tu caramelize dan garing dan pecah minyak lebih cepat
ko kena pastikan cili mesin ni betul-betul masak sebelum jadikan dia berkuah
kalo tak mau mencirit ko nanti sebab pedas wei pijar cili tu
5. bila cili dah mula pecah minyak masukkan daging cincang dengan meatball
6. kecilkan api dan tutup periuk.
7. jangan tambah air sebab daging tu akan keluarkan air dia sendiri
8. bila dah garing daging dan air dah start terbentuk dari daging tu baru kuatkan balik api tu
9. masukkan prego or tomato puree
10. tambahkan air secawan
11. masukkan oregano, lada hitam dan lada putih - bergantung kepedasan yang ko suka
12. perasakan garam gula
13. masukkan capsicum, tomato cincang dan cendawan butang hiris.
14. bila dah menggelegak, test sekali lagi. kalo dah cukup garam gula boleh matikan api
try la wei..
aku suka sebab pedas..
k, chow
No comments:
Post a Comment