survey nye survey kedai ni agak ambiguous about halal status
ye aku tau malaysia ni dah macam US
susah nak cari yang halal
jadi sebab husband memang suka makan ketam
so aku google dan try banyak resipi untuk chilli fatty crab
alhamdulillah try macam-macam resipi then aku adjust sendiri ikut selera chef siam akhirnya dapat rasa yang paling sedap ni
bahan-bahan:
1. ketam - biasa aku pilih ketam yang kaler biru sikit tu. tak tau nama apa. isi lebih pejal dan sedap
pilih ketam betina ye..yang belakang dia lebar
pilih kalau boleh yang fresh sikit, isi nye nanti pejal wallah! macam ayam!
2. cili mesin/ cili boh
3. bawang putih - tumbuk or cincang halus
4. daun limau purut -WAJIB
5. minyak untuk menggoreng
6. cili sos
7.tomato sos
8. sos ikan
9.susu cair- WAJIB
10, daun ketumbar dan daun bawang - hiris halus
11. kiub ikan bilis
Cara masak:
1. ketam dibersihkan dan basuh air asam dan toskan air
2. cap ketam tu jangan buang
3. ketam boleh gaul kunyit garam or goreng kosong pun boleh. goreng garing dan angkat ketepikan.
4. minyak lebihan goreng ketam tadi panaskan balik
5, tumis bawang putih dan daun limau purut
6. bila garing masukkan cili mesin
7. masukkan gula dua sudu
8. tumis sampai pecah minyak
9. tambah air sikit supaya tak kering dan senang hangus
10. bila rasa dah hilang bisa cili tu, masukkan ketiga- tiga sos
11. masuk kiub ikan bilis
12. tambah air sikit-sikit ( sebab bila dah letak sos, dia akan jadi pekat sikit)
13. bila dah ngam rasa masin masam manis masukkan ketam
14. tambah air sikit kalau pekat sangat
15. bila ketam dah sebati dengan kuah tu baru masukkan susu cair dan gaul rata samapi menggelegak
17. last tabur duan bawang dan daun ketumbar.
18, siap!
serious wei sedap gila
husband aku kalau ketam dah habis, kuah memang kena simpan
sampai esok pagi dia tanya
siap pesan jangan buat breakfast esok sebab nak ratah kuah dengan roti
anak-anak aku pun suka makan kuah dengan nasi walaupun ketam dah habis
dadarkan telur je....
sedap weh!!
No comments:
Post a Comment