Thursday, 5 December 2013

Resipi: Ayam masak butter

ok just nak share resipi ni. memang sedap kalau makan masa tengah lapar dan nasi panas-panas,


meleleh air liur tak? wakaka



Bahan- bahan ayam

1. Isi ayam - potong kecik-kecik 
2. Sos tiram
3. Putih telur
4. Tepung gandum
5. Jintan Putih - sesudu
6. Garam secukupnya
*tepung, jintan, garam, gaul sebati

Cara Masak Ayam

1. Perap ayam 30 minit dengan sos tiram
2. Panaskan minyak, celup ayam dengan telur-->tepung
3. Deep fry sampai kekuningan.
4. Pastikan api tak terlalu kuat. Rentung weh nanti 
5. Lepas goreng, ketepikan.


Bahan-bahan untuk gravy/ kuah butter

1. Cili api thai - yang panjang hijau tu - hiris nipis-nipis
2. Bawang putih - cincang halus
3. Daun kari segenggam
4. Susu cair secawan atau lebih
5. Garam 
6. Butter - satu sudu

Cara Masak

1. Panaskan butter sampai cari dalam kuali
2. Tumis cili, daun kari dan bawang putih sampai garing
3. Bila garing, masukkan susu cair
4. Bila menggelegak, perasakan garam secukupnya
5. Tuang ayam dalam kuah, bila menggelegak, tutp api dan hidang panas-panas

Serious sedap gila wei!!!!!

Cuba, try, test ha?


5 comments:

  1. Asben saye suke betul masakan ni..lgpon senang nak buat kan.. :)

    ReplyDelete
  2. betol-betol!! sedap gila..hehe. makan panas-panas dengan nasi kosong panas-panas. konfem diet hancur:)

    ReplyDelete
  3. 1.panaskan butter sampai "CARI" dalam kuali

    Yg ni lawak!! Fhm typo.."CAIR" ,tpi lawak tu WIN!! Wakaka

    ReplyDelete
  4. 1.panaskan butter sampai "CARI" dalam kuali

    Yg ni lawak!! Fhm typo.."CAIR" ,tpi lawak tu WIN!! Wakaka

    ReplyDelete
  5. TQ RESIPI NEY... BARU BUAT MALAM NEY ... WAHHHH SEDAPNYEEE HUHUU ADIK DGN MAK PUN MAKAN SEKALI ... SEDAP ������
    -HANANI HAMID-

    ReplyDelete