meleleh air liur tak? wakaka
Bahan- bahan ayam
1. Isi ayam - potong kecik-kecik
2. Sos tiram
3. Putih telur
4. Tepung gandum
5. Jintan Putih - sesudu
6. Garam secukupnya
*tepung, jintan, garam, gaul sebati
Cara Masak Ayam
1. Perap ayam 30 minit dengan sos tiram
2. Panaskan minyak, celup ayam dengan telur-->tepung
3. Deep fry sampai kekuningan.
4. Pastikan api tak terlalu kuat. Rentung weh nanti
5. Lepas goreng, ketepikan.
Bahan-bahan untuk gravy/ kuah butter
1. Cili api thai - yang panjang hijau tu - hiris nipis-nipis
2. Bawang putih - cincang halus
3. Daun kari segenggam
4. Susu cair secawan atau lebih
5. Garam
6. Butter - satu sudu
Cara Masak
1. Panaskan butter sampai cari dalam kuali
2. Tumis cili, daun kari dan bawang putih sampai garing
3. Bila garing, masukkan susu cair
4. Bila menggelegak, perasakan garam secukupnya
5. Tuang ayam dalam kuah, bila menggelegak, tutp api dan hidang panas-panas
Serious sedap gila wei!!!!!
Cuba, try, test ha?
Asben saye suke betul masakan ni..lgpon senang nak buat kan.. :)
ReplyDeletebetol-betol!! sedap gila..hehe. makan panas-panas dengan nasi kosong panas-panas. konfem diet hancur:)
ReplyDelete1.panaskan butter sampai "CARI" dalam kuali
ReplyDeleteYg ni lawak!! Fhm typo.."CAIR" ,tpi lawak tu WIN!! Wakaka
1.panaskan butter sampai "CARI" dalam kuali
ReplyDeleteYg ni lawak!! Fhm typo.."CAIR" ,tpi lawak tu WIN!! Wakaka
TQ RESIPI NEY... BARU BUAT MALAM NEY ... WAHHHH SEDAPNYEEE HUHUU ADIK DGN MAK PUN MAKAN SEKALI ... SEDAP ������
ReplyDelete-HANANI HAMID-